Zoete chilisaus

Zoete chilisaus heeft het goede van twee kanten. Een beetje zoet en een beetje scherp We moeten er wel bij vertellen dat er meerdere soorten zijn, van een beetje scherp tot best wel behoorlijk scherp.

Maar het zoete blijft eigenlijk bij iedere variant een heerlijke ondertoon in de smaak.

Van oorsprong natuurlijk een saus die goed past bij verschillende Aziatische recepten, maar tegenwoordig ook steeds meer bij Hollandse gerechten gebruikt wordt, van patat, via Hamburger, tot zelfs bij de boerenkool.

Een saus ook die je vanzelfsprekend gewoon in de meeste supermarkten kunt kopen, maar zelf gemaakt nog lekkerder is, en waar je zelf kunt bepalen hoe scherp en hoe zoet de saus moet worden.

Voor de tomatenpulp die we gebruiken kun je kant en klare pulp gebruiken, maar je kunt de tomaten ook zelf fijn hakken.

Recept Zoete chilisaus

Zoet en scherp passen heel goed bij elkaar.
Gang Bijgerecht
Keuken Chinees
Keyword Zoete chilisaus
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 1 uur 30 minuten
Geschikt voor 4 Porties
Calorieën 45 kcal

Ingrediënten

  • 150 Gram Rode en groene pepers
  • 4 Centimeter Verse gember
  • 6 Teentjes Knoflook
  • Zout en peper
  • 425 Milliliter Tomatenpulp
  • 350 Milliliter Natuurazijn
  • 500 Gram Kristalsuiker

Bereiding

  1. De pepers schoonmaken en grof snijden.
  2. Gember schillen en in kleine stukjes snijden.
  3. Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
  4. De stukjes peper, gember, knoflook, en het zout in een keukenmachine doen.
  5. Maal het geheel tot een pasta.
  6. Voeg de tomatenpulp erbij en doe het samen met de suiker in een pan. Breng het eventueel met wat peper en zout op smaak.
  7. Aan de kook brengen en ongeveer 1,5 uur op een laag vuur laten koken, waarbij je de saus regelmatig moet roeren.
  8. Pan van het vuur nemen en de saus in glazen gieten, of af laten koelen en gebruiken.
  9. Heb je het in glazen gegoten de deksel erop draaien en de glazen ondersteboven tien minuten laten staan.
  10. Omdraaien en helemaal laten afkoelen.
Autheur / Eigenaar bij Dekker Pepper | Website | + berichten

Sambal maken.nl is een initiatief van Pieter Dekker. Zijn hele leven is hij al geinteresseerd geweest in pittig. Niet schreeuwend heet maar juist precies pttige genoeg. Volgens Pieter moet pit een extra dimensie zijn in gerechten en niet de hoofdrol spelen. Het mag niet een onaangename ervaring worden maar juist meer diepte geven aan gerechten en producten.

Door zijn overmatige interesse in pittig is Pieter met name bekend geworden door het maken van pittige sauzen. Door zijn Louisiana Hot Sauce is hij in 2018 een webshop begonnen in pittige producten waaronder zijn eigen range aan sauzen maar ook gedroogde pepers, sambal, hete chips, snoep met chilipepers en nog veel meer.

In de afgelopen jaren is het assortiment stevig uitgebreid en is daar in 2022 ook een eigen zaden lijn bijgekomen om zelf thuis of in de moestuin chilipepers te telen. Ideaal om natuurlijk helemaal je eigen sambal te maken maar daarnaast zijn het ook gewoon mooie planten om te zien.

Pieter Dekker
Eigenaar Dekker Pepper
Eigenaar Heetste Peper

Email: pieterdekker(at)dekkerpepper.nl
Telefoon: 06-290 27 775

Deel ons op social media